Jarige Veulenbrigade ontvangt meerjarige donatie van Hartog Paardenvoer

01 March 2021 11:21

Vanaf 1 maart staat de Veulenbrigade van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) weer klaar om 24 uur per dag, 7 dagen per week zieke, pasgeboren veulens zo snel mogelijk de beste behandeling en intensieve zorg te bieden. Hiervoor is het opdoen van nog meer kennis rondom zorg voor zieke veulens van groot belang. Om wetenschappelijk onderzoek in deze kwetsbare groep patiënten mogelijk te maken, steunt Hartog Paardenvoer de Veulenbrigade met een meerjarige donatie.

Roel Boersma, commercieel directeur van Hartog. “Een gezond paard, een heel leven lang. Dat is waar het bij Hartog om draait. Maar jong leven is kwetsbaar en dan is het goed om te weten dat de Veulenbrigade er is om de beste zorg te bieden voor de meest kwetsbare veulens. We dragen dan ook graag een steentje bij aan het ontwikkelen van nog meer kennis zodat veulens straks nog beter geholpen kunnen worden.”

De dierenartsen Mathijs Theelen en Esther Siegers, beiden als Specialist Inwendige Ziekten van het Paard verbonden aan het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht, zijn de coördinatoren van de Veulenbrigade: “We zijn blij en dankbaar voor de fantastische steun van Hartog. Elk jaar weer zijn er veulens die kort na hun geboorte ernstig ziek worden. Bij de Veulenbrigade streven wij ernaar om deze veulens de best mogelijke zorg te bieden, en doen wij onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. Dankzij de meerjarige steun van Hartog kunnen we onze onderzoeksactiviteiten uitbreiden, en werken aan snellere diagnostiek en betere behandelingen. Hiermee geven we het jonge leven een nog betere kans op een gezonde toekomst.”


De Veulenbrigade bestaat dit jaar 30 jaar en is uniek in Nederland. Sinds 1991 zorgt een team van Europees erkend specialisten en dierverzorgers van het Universitair Dierenziekenhuis, samen met studenten Diergeneeskunde voor de intensieve behandeling en verzorging van zieke veulens in de Veulen Intensive Care. Ieder jaar volgt een groep studenten vrijwillig vanaf december een speciale opleiding tot veulenbrigadier.


Veulens zijn vooral in de eerste dagen en weken na de geboorte erg kwetsbaar. Als het niet helemaal goed gaat is snel starten van de juiste behandeling van levensbelang. Voor de allerzwakste veulens biedt de 24-uurs zorg de beste kansen. Door de inzet van de Veulenbrigade is het mogelijk een veulen non-stop te verplegen en te verzorgen om zo de kansen op een goede afloop te vergroten.

Vrienden Diergeneeskunde


De Veulenbrigade wordt ondersteund door Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde. Met een bijdrage aan de Veulenbrigade maken partners als Hartog Paardenvoer en andere donateurs onderzoek naar nog betere zorg voor kwetsbare veulens mogelijk.

Kijk hier voor het project de Veulenbrigade