KPWN | Help mee in het onderzoek naar groepsgewijze keelverlamming

08 februari 2021 12:40

Tijdens de KWPN hengstenkeuring is prof. dr. Marianna Sloet van de faculteit Diergeneeskunde te gast in de studio van het KWPN. Alle actuele onderwerpen komen hier aan bod, zo ook de groepsgewijze keelverlamming. Wat het is, waarom het zo belangrijk is dat eigenaren contact opnemen en hoe jij hieraan kan bijdragen zodat we gezamenlijk iets kunnen doen tegen deze ziekte. 

“Groepsgewijze keelverlamming is niet nieuw, maar we denken dat eigenaren er steeds opener over worden en het daarom vaker aan het licht komt. De aangetaste paarden zijn heel benauwd, hebben soms bloederige bellen aan de neus en maken een heel specifiek geluid.” “De roze bellen zijn een zeer slecht teken, deze paarden overlijden kort daarna of moeten worden geëuthanaseerd. Niet alle paarden gaan dood maar we zien wel regelmatig restverschijnselen, zoals cornage, ataxie, een dronkemansgang, en sommige eigenaren praten over een karakterverandering."

"Momenteel zijn we bezig een onderzoeksgroep samen te stellen om zo meer te weten te komen over de ziekte. Dit wordt gefinancierd door allerlei partijen waaronder de ‘Vrienden Diergeneeskunde’. Dit is belangrijk want het is echt een ernstige ziekte. Ik roep dan ook alle eigenaren op om contact op te nemen als ze dergelijke gevallen tegenkomen. Ze kunnen dan, ook volledig anoniem als ze willen, meewerken aan het onderzoek, om zo gezamenlijk achter de oorzaak van deze vervelende ziekte te komen.”

Lees het hele artikel en bekijk het gesprek terug bij het KWPN.

Tekst & Beeld – KWPN.tv