Paardenemoties op je smartphone

Streefbedrag behaald
van totaal € 40.000 (121%)
Afgesloten

De achtergrond en het probleem

Bij het geven van pijnstilling aan dieren met pijn, lopen dierenartsen en eigenaren vaak aan tegen het feit dat het dier niet kan aangeven hoeveel pijn het heeft en waar het precies pijn doet. Bij mensen met pijn wordt in veel ziekenhuizen gewerkt met een VAS score (Visueel Analoge Score). Hierbij geeft de patiënt zelf aan hoeveel pijn hij of zij heeft op een schaal van 0 tot 10. Dit werkt goed zolang de patiënt zelf kan aangeven hoeveel pijn hij of zij heeft. Bij jonge kinderen en bijvoorbeeld dementerende bejaarden vormt dit vaak een probleem.

Hiervoor zijn in de loop der jaren veel onderzoeken verricht naar objectieve en betrouwbare meetmethoden om pijn bij dieren meetbaar te maken. Voor het paard zijn ook diverse studies met diverse soorten systemen uitgevoerd. Deze hadden hetzelfde doel: “hoe maak ik een meetsysteem dat op betrouwbare wijze de pijn vaststelt?”

Pijn betrouwbaar meten

De laatste jaren laten diverse studies zien dat samengestelde pijnschalen heel nuttig kunnen zijn bij het meetbaar maken van pijn. Hierbij kun je denken aan gedragsuitingen zoals liggen, rollen en krabben, fysiologische variabelen zoals pols- en ademhalingsfrequentie, en interactieve variabelen zoals aanraking van het zere gebied. Vooral voor koliek- en orthopedische pijn werken deze systemen goed. Daarnaast wordt ook veel onderzoek gedaan naar gezichtsexpressie bij pijn. Er zijn enkele studies verschenen waarbij bepaalde typen pijn (postoperatieve pijn, acute koliekpijn en pijn aan het oog of het gebit) aan de hand van gezichtsexpressie konden worden vastgesteld. Ook voor de ezel lijkt pijnherkenning aan de hand van gezichtsexpressie een nuttige methodiek te zijn.

Door verder onderzoek naar pijnherkenning bij het paard en de ezel te steunen, wordt het mogelijk meer te weten te komen over het objectief meetbaar maken van specifieke typen pijn. Voor elk type pijn moeten meetinstrumenten namelijk opnieuw onderzocht worden en worden getest op betrouwbaarheid. Ook voor de ezel, een dier dat pijn vaak nog veel slechter aangeeft dan het paard, is meer onderzoek nodig om te komen tot bruikbare instrumenten om pijn te meten. 

Het eindresultaat

Ons doel is uiteindelijk te komen tot meetmethoden voor pijn die niet alleen voor dierenartsen en wetenschappers bereikbaar zijn. Wij willen ook dat diereigenaren pijn bij het eigen dier zo goed mogelijk kunnen inschatten. Hiermee zal het dierwelzijn enorm gebaat zijn! Deze wetenschappelijke bevindingen willen via een mobiele app beschikbaar stellen en zo elke dierenarts en eigenaar in de gelegenheid te stellen om pijn bij paarden en ezels objectief en betrouwbaar te meten!

Verbeteren van paardenwelzijn op landelijk niveau
Door het ontwikkelen van onze app - die gratis beschikbaar komt voor alle paardenverzorgers en – eigenaren - willen we een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van paarden in Nederland. Naast het objectief kunnen meten van pijn, bevat onze app namelijk ook een welzijnsdagboek.

De gebruiker wordt door de app gestimuleerd om de voortgang van zijn of haar dier bij te houden;  door in te voeren wat het paard gegeten heeft, hoeveel beweging hij heeft gehad en de verschillende welzijnsregels na te leven, ontstaat er een voor de verzorger goed beeld over de conditie en gezondheid van zijn dier. Daarnaast wordt het mogelijk deze gegevens te delen met een andere verzorger (bijv. in het geval dat meerdere mensen een verzorgpony met elkaar verzorgen), zodat het welzijn van een paard, pony (of ezel) goed gemonitord wordt.

Wat kunnen mensen met de app doen?
In de eerste versie van de app worden het stalmanagement (paarden dagboek) en het stuk pijnherkenning meegenomen. Vanuit de verzorgingsmodule worden in elk geval ook de richtlijnen voor paardenwelzijn meegenomen zoals vastgesteld door de diverse instanties. In een latere fase worden elementen specifiek voor ouder wordende paarden en de PPID-Check toegevoegd.

Wat hebben wij nodig? 

Om de eerste versie van de app te ontwikkelen hebben wij €30.000 nodig. Met het geld dat wij hier bovenop ontvangen kunnen wij extra onderzoek doen naar digitale pijnherkenning bij paarden en ezels. 

 

Wie ik ben

Ik ben dr. Thijs van Loon en werk als universitair docent, onderzoeker en dierenarts op de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. 

Wat ik doe 

Hier werk ik in het departement Paard, en ben gespecialiseerd in de veterinaire anesthesie. Mijn onderzoek richt zich vooral op hoe paarden en ezels hun pijn uitdrukken. Vooral hun gezichtsuitdrukkingen zijn nogal expressief! 

Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.